Training day

U pozitivnom okruženju i uz kvalitetno moderiranje sudionici bi bili izloženi raznim izazovima koje bi rješavali timski, ali i pojedinačno. Disciplina i podvrgavanje zapovjedima moderatora su obavezni. Kroz kratku obuku, podjelu u timove i pripreme (oblačenje uniforma) sudionici se uvode u vojni režim aktivnosti. Ukupno vrijeme trajanja aktivnosti je 2,5-3 h.

Osnovu aktivnosti čini nekoliko disciplina (npr. paintball streljaštvo, izgradnja izvidničkog tornja, minsko polje, forsiranje rijeke, labirint, vožnja čamcem/veslanje, pronalaženje potrebnih elemenata za sastavljanje šatora ...). Na mjestu izvršavanja pojedine discipline/zadatka nalazi se moderator-trener koji upućuje sudionike s pravilima i ujedno potvrđuje ispravnost izvršenih zadataka. Svakom timu bilježi se ukupno vrijeme potrebno za izvršenje pojedinog zadatka i nagradna/kaznena vremena i/ili bodovi proizašli iz obavljanja zadataka.

Članovi tima kroz početni brifing definiraju svoju ulogu unutar tima, odabiru zapovjednika tima i zapovjedni stožer te operativce. Hijerarhijski, u zapovjednom lancu, najviši položaj ima vođa tima: on izdaje zapovjedi svojem pomoćniku, a pomoćnik potom operativcima. Vođa tima izdaje zapovjedi, pazi na discipliniranost i dosljednost prilikom izvođenja zadataka preko svojeg pomoćnika. Ipak, niti vođa tima, niti pomoćnik nisu izuzeti od obavljanja zadataka.

Kao dodatna motivacija sudionika programa, cijeli se događaj je organiziran kroz natjecanje timova, odnosno po završetku planiranih aktivnosti organizira se podjela nagrada s obzirom na njihovu uspješnost.