Speleologija

Upoznajte tajnovitu igru prirode, koja je nastajala tisućljećima, daleko od svjetla dana i čovjekova oka...

Područja Istre, Gorskog Kotara i Velebita prepuna su speleoloških objekata. Jame i špilje obiluju špiljskim ukrasima (stalaktiti, stalagmiti, kamenice, heliktiti, kristali...)

Na sjevernom Velebitu u posljednih nekoliko godina odvijala su se brojna speleološka istraživanja koncentrirana ponajprije na područje Hajdučkih kukova, Rožanskih kukova, Lomske dulibe, Velikog Kozjaka....

Neka od tih istraživanja polučila su izuzetno vrijedne rezultate (Lukina jama - 1392 m, Slovačka jama - 1301 m, Patkov gušt - 553 m, Ledena jama - 536 m).

Uz Nevija i Damira, instruktore spelologije, možete upoznati podzemni svijet koji Vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Speleološke avanture podijeljene su u dvije kategorije.

Turistički obilasci namijenjeni su ljudima koji nemaju iskustva u podzemnom svijetu. Za takvu vrstu obilaska nije Vam potrebno nikakvo znanje o speleologiji.

Izučenim speleolozima nudimo vodiče koji zbog poznavanja terena i lokaliteta pružaju važne informacije o samim jamama i špiljama te Vas opskrbljuju kartama i opremom.

Popis pet najdužih špilja u Hrvatskoj:
Sustav Ðulin ponor,
Medvedica, 16.396 m,
Panjkova špilja 12.385 m,
Špilja Tounj 8.487 m,
Veternica 7.100 m,
Jopićeva špilja 6.570 m.

Opisat ćemo nekoliko turistički interesantnih speleoloških objekata:

Radota peć / Istra
Jama Radota peć nalazi se u blizini Raspadalice i klasičan je primjer jamskog speleološkog objekta, odnosno vertikalnog spuštanja u unutrašnjost zemlje. Na ulazu sudionici dobivaju potrebnu opremu za spuštanje u jamu.
Ulaz je dovoljno velik i lako prohodan, a nakon prvih 20 m spuštanja i ugodnog osvježenja na temperaturi daleko nižoj od vanjske, dolazi se u veliku dvoranu s visinom od 25 m i širinom 65 m. Put dalje vodi do druge dvorane s još većom visinom od 40 m i širinom od 83 m. Poslije te dvorane slijedi spuštanje niz kosinu gdje će biti upotrijebljena speleološka tehnika spuštanja niz konop. Ovakvo spuštanje sudionike čeka na dva mjesta, uz osiguranje stručnih speleologa potpuno je bezopasno, a pruža osjećaj prave avanture duboko u carstvu mraka. Dubina jame dostiže 180 m, a sudionici se spuštaju do dobine od 70 m, jer nakon toga je potrebna brojna spelološka oprema i stručno znanje da bi se doprlo do samog kraja te nije za turističke obilaske. Speleo-objekt Radotova jama najveći je na Ćićariji i izuzetno je bogat spiljskim ukrasima.
Pristup do ulaza u jamu je lako dostupan, a nalazi se 200 m od ceste.

Jama Baredine / Istra
Ova istarska špilja riznica je stalagmita i stalaktita, podzemnih skulptura realiziranih strpljivim i dugovijekim radom vode. Nastale su tako čudesne sigaste forme od kojih se posebno ističu desetak metara dugačke visoke 'zavjese', vrlo realističan kip Bogorodice, tijelo pastirice Milke, kosi toranj iz Pise, 'snješko - lučonoša' koji je postao zaštitnim znakom ove špilje. U jednoj od dvorana proći ćete pored grotla širokog 4 m i dubokog 66 m. Uređena za posjet turista, jama ima 2 jezera na dubini - 116 m, tj. 1 metar iznad razine mora. Zajedno sa 16 preronjenih metara u dubinu, ukupna dubina jame iznosi 132 metra. Za turistički posjet uređeno je 150 m dužine i 60 m dubine kanala.
Temperatura unutrašnjosti je 14 stupnjeva.
Obilazak traje 40 minuta.

Vrelo / Gorski Kotar
Ukupna dužina svih kanala špilje iznosi 310 m, od čega je za posjet turistima uređeno 180 m. Posebna turistička atrakcija sigasti su ukrasi i povremeni podzemni tok, koji je oblikovan kao dva podzemna sifonska jezera. Ispred špilje nalazi se lijep rekreacijski park. Ulaz u špilju je uređen. Bunar pored ulaza ograđen željeznom ogradom također vodi u špilju. Obilazak traje od 20 do 30 minuta.

Biserujka / Otok Krk
Ulaz u ovu špilju je prilično originalno riješen; ulazi se iz zgrade, stepenicama. Prije uređenja špilja je imala jamski ulaz. Dugačka je 110 m, a za turiste je uređeno prvih pedesetak metara, uz vrlo kvalitetnu stazu i rasvjetu. Uređeni dio špilje obiluje ukrasima, zbog prokapavanja relativno plitkog sloja između špilje i površine. Po ljetnoj sparini, unutra je vrlo ugodnih 13°C. U špilji živi endemska vrsta kukca, koji se često može vidjeti u donjem, vlažnijem dijelu špilje. Svoje ime, špilja duguje priči da je u njoj skriveno blago nekog krijumčara.

Lokvarka / Gorski Kotar
Zbog izuzetne ljepote, raznolikosti i bogatstava špiljskih ukrasa Lokvarka je proglašena spomenikom prirode. Danas je jedna od najvećih špilja Hrvatske uređenih za posjet turista. Uz stručnu pratnju vodiča posjetitelji mogu obići tri galerije, dok preostale nisu u potpunosti istražene te predstavljaju pravi izazov za speleologe i druge željne novih otkrića i izazova.