Penjanje

Na stijenama Hrvatske postoji nekoliko različitih vrsta penjanja, no najatraktivnije i najpopularnije je slobodno penjanje ili free climbing.

Mogućnost ovog tipa penjanja pružaju stijene od svega nekoliko metara pa do stotinjak metara dužine.

Ovisno o fizičkoj sposobnosti i znanju, penjališta pružaju mogućnost penjanja početnicima i vrhunskim penjačima.

Slijedeća atraktivna područja slobodnog penjanja imaju smjerove koji su opremljeni, (osigurani spitovima ili ankerima) što znači da penjačima pružaju maksimalnu sigurnost i ugodno penjanje.

Kalnik
Alpinistima i penjačima Kalnik pruža izvrsne mogućnosti za penjanje i trening, što se vidi temeljem stotinjak uređenih penjačkih smjerova čiji se broj neprestano povećava. Kalnik ima prekrasne stijene raznolikih oblika čija visina varira od 10 m do 50 m.

Smjerovi su uređeni i dobro osigurani tako da je pravo zadovoljstvo penjati na njima. Zbog toga je Kalnik postao jednim od popularnijih penjališta u ovom dijelu Hrvatske.

Penjalište je posebno zanimljivo i iz razloga što je jedan broj penjačkih smjerova smješten na samim ruševinama Starog grada.

Kalničke okomite stijene i ruševine Starog grada pogodne su za abseil – alpinističku tehniku spuštanja konopcem niz stijenu. Za abseil nije potrebno prethodno iskustvo, potpuno je siguran i izvodi se pod nadzorom instruktora alpinizma.

Istra
Područje Istre je bogato stijenama koje su gotovo idealna penjališta, pružajući svakom penjaču da za sebe nađe smjer primjeren svojim sposobnostima.

Najpoznatija su mjesta: Istarske toplice, Raspadalica, Vranjska Draga.

Postoji još cijeli niz penjališta kao što su: Pazin, Pazin - Lido, Pazin - Zarečki krov, Dvigrad, Limski kanal, Rovinj, Vintjan...

Paklenica
Ako postoji mjesto gdje se svaki penjač osjeća uistinu sretnim, onda je to Paklenica. Nacionalni park Paklenica smjestio se je na području Velebita iznad mjesta Starigrad do kojeg se dolazi jadranskom magistralom.

Ono što Paklenica pruža svakom posjetitelju je nezaboravan događaj i prekrasan ugođaj u prirodi - svaki penjač doživi avanturu penjući u Paklenici.

Na svojim stijenama, koje se protežu od nekoliko desetaka pa do nekoliko stotina metara, svakako treba istaknuti Anića Kuk koji se izdiže iznad Anića luke kao gorostasni div - visok 350 metara, držeći u svom naručju desetke dugih alpinističkih smjerova koji svake godine mame veliki broj penjača, kako iz Hrvatske tako i iz drugih zemalja.

Klek
Oko Kleka je dugo bilo nedoumica da li ga opremati ili ne, zbog gubitka specifičnog duha prošlosti. Naime na Kleku se do unatrag nekoliko godina penjalo kao i davnih dvadesetih godina prošlog stoljeća (izuzev nešto bolje opreme). U smjerovima kao što je 'Tajanstveni' još se mogu naći i drvene kajle na klinovima koji su tamo zabijeni još tih davnih godina uz pomoć čokova, stopera i frendova.

Neki su takvo stanje htjeli zadržati, dok su drugi htjeli opremiti smjerove ankerima kako bi se povećala sigurnost penjača. Tako se u posljednje vrijeme gubi onaj stari štih, no donedavno se moglo upoznati Klek na onaj pravi izvorni način. Ipak, i dalje ga je vrijedno posjetiti i penjati na njemu.