Orijentacija

Zabavno je, uzbudljivo, ali i izazov, naći se u šumi sa zemljopisnom kartom i kompasom ili GPS uređajem na nepoznatom terenu. To čini bit orijentacije u prirodi.

Orijentacija je zahtjevna aktivnost, ali i avantura vrijedna truda.

Često se naziva "sport za razmišljanje" jer uključuje donošenje odluka i vještinu tumačenja karte, što zaokuplja misli dok se tijelo napreže do granica izdrživosti.

Za sve starosne skupine i razine fizičke kondicije, orijentacija Vam dopušta da sami izaberete vlastiti ritam - od opuštenog hoda kroz prekrasnu prirodu uživajući u prirodnim ljepotama Hrvatske do smionog spuštanja niz strme padine i duboke doline. Uz orijentaciju se lako mogu vezati i druge aktivnosti poput slobodnog penjanja, spuštanja niz litice alpinističkom tehnikom, jamarenja ili vožnje brdskog bicikla.

Sve aktivnosti prilagođavaju se nivou znanja i fizičke spreme - od početnika do iskusnih sudionika. Također, aktivnosti se prilagođavaju djeci.

Orijentacija izvorno potječe iz Skandinavije, ali izvrsna mjesta za ovu aktivnost su prostranstva Gorskog Kotara, Ćiaćrije, Velebita, Like..., nenaseljena i nezagađena, s očuvanim prirodnim okolišem te šumama koje zovu na avanturu. Orijentacija je idealna za obiteljske izlete, roditelji i djeca zajedno mogu sudjelovati.

Isto tako, pojedinci željni izazova i dobre fizičke spreme uživat će u natjecanju sa svojim društvom ili drugim sudionicima. Svaka kontrolna točka je smještena na izdvojenom mjestu, kao što su križanja puteva, spilje, sela, kulturni spomenici, izvori vode, vrhovi brda, stijene...

Uzbuđujuću avanturu u mraku pruža orijentacija noću - od sumraka do zore. Možete se natjecati s ostalim sudionicima ili se "boriti" protiv vremena. Orijentacija na biciklu je takoder moguća, priča je ista, s tom razlikom što se obilazi veće područje. Ili višednevna orijetacija... ili... zamislite vlastiti scenatij za avanturu u prirodi.