Opatija

Opatija, elegantna turistička destinacija, središte je rivijere s najdužom tradicijom u turizmu Hrvatske. Ovamo dolaze svi oni koji žele uživati u životu ili pak traže oazu mira i zdravog života uz blagotvornu opatijsku mikroklimu.

Tradicija koju su stvarali austrijski nadvojvode i princeze te svjetski poznati znanstvenici i umjetnici otvorila je Opatiji već u prošlosti vrata najmodernijim europskim tokovima kojima ovaj grad plovi i danas.

Povoljan položaj, najbliži izlaz na toplo more Srednje Europe, bujna vegetacija i ugodna klima najvažniji su razlozi začetka i naglog razvoja turizma krajem 19. stoljeća.

Građena na prijelazu 19. u 20. stoljeće, Opatija je do danas zadržala sklad s prirodom. Njegovani parkovi, osvijetljeno obalno šetalište (lungomare 12 km), uređena kupališta i fontane okvir su za vile i hotele u koje se može smjestiti oko 6.000 gostiju.

Glede na relativnu stalnost temperatura, visoki zračni pritisak i stalno strujanje zraka, podneblje Opatije je umirujuće i okrepljujuće. Kontrasti mora i planine, zelenila parkova i plavetnila mora, starih građevina i suvremenog komfora, bučnih zabavišta i tihih izletišta čine Opatiju i njenu okolicu privlačnim stjecištem turista u svako godišnje doba.

Opatija kakvu poznajemo danas svoj izgled uvelike duguje nekolicini ljudi koji su u njoj vidjeli svoju oazu mira i ljepote. Sve je započelo 1844. godine, kada riječki patricij Iginio Scarpa kupuje teren oko crkve Svetog Jakova i tamo uređuje ljetnikovac, koji imenuje Villa Angiolina u čast svoje supruge. Upravo se ta godina obilježava kao početak opatijskog turizma. Zanimljivo je istaknuti da je upravo Scarpa započeo i uređivanje glavnog opatijskog parka; brojne sadnice koje pristizale iz čitavog svijeta nalazile su u opatijskoj klimi odličnu bazu za rast. Među ostalima, u Opatiju je došla i Camelia japponica, danas jedan od simbola Opatije.