Lokve

Lokve, prepoznatljive po svom slikovitom ambijentu (Lokvarsko jezero, špilja Lokvarka i Park šuma Golubinjak), zauzimaju zapadni dio Gorskog kotara - visoravni koja se naglo izdiže u zaleđu grada Rijeke i Kvarnera.

Kraški oblici koji prevladavaju na ovom prostoru pogoduju rastu šuma bukve, smreke i jele koje su ponos i bogatstvo ljudi koji tu žive. Goranski divovi, sa svojim planinskim vrhuncima sa kojih se pružaju beskrajni vidici, Risnjak i Snježnik sa jedne, Bitoraj i Bjelolasica sa druge strane okružuju to nepregledno zeleno more ili kako ga neki nazivaju "Zeleno srce Hrvatske".

U Lokvama je i najveća uređena spilja u Hrvatskoj, a u njenom susjedstvu je i park šuma Golubinjak. Golubinjak je dobro poznato odredište alpinista sa nekoliko uređenih smjerova za penjenje i abseil. Lokve su udaljene 18 km od hotela Jastreb.

Lokvarsko jezero, iako je riječ o akumulacionom jezeru napravljenom izgradnjom brane 1954. godine, savršeno se uklopilo u prirodni ambijent koji ga okružuje. Ono pruža pravo zadovoljstvo svim ljubiteljima sportsko - rekreativnih aktivnosti! Na jezeru je održano I. Svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji, mnoštvo međunarodnih veslačkih regata, a od 1978. godine se u kolovozu održava tradicionalni susret planinara, biciklista i ostalih sudionika pod imenom "P O J" i "B O J" (Pješice ili Biciklom Oko Jezera). Ono je pravi izazov za ljubitelje ribolova (1973.godine ulovljen je Svjetski rekord jezerske pastrve težine 25,40 kg), osim pastrve u njemu obitavaju klen, šaran, karas i druge vrste.