Krapje - Lonjsko polje

Selo Krapje se nalazi u središnjoj Hrvatskoj, na lijevoj obali srednjeg toka rijeke Save. Smješteno je u iznimno bogatom lovnom i ribolovnom području pa naziv sela dolazi od ribe šarana tj. krapa.

Krapje je zbog očuvane arhitekture (drvenih kuća starih više od stotinu godina), folklora i običaja 1995. g. proglašeno Selom graditeljske baštine i vodi se europskim spomenikom kulturne baštine A-kategorije.

Prepoznatljivu sliku naselja čine drvene kuće uz koje su različite gospodarske zgrade, a svaka služi posebnoj namjeni. Građene su od vodoravno slaganih hrastovih platica, tzv. planjki, koje su međusobno povezane drvenim klinovima. Slikovitost kuća naglašavaju natkrivena vanjska stubišta, trijemovi, zaštitni krovići i bogato ukrašeni detalji ograda i stupova.

Prirodno okruženje Krapja zaslužno je što je 1963. g. Krapje đol proglašen prvim hrvatskim ornitološkim rezervatom. Tu je iznimno značajno stanište zaštićenih ptica močvarica, poput žličarke i sive čaplje. Svake godine krajem rujna u Krapju se obilježavaju Dani europske baštine.

Park prirode Lonjsko polje kao močvarno područje ubraja se među najugroženija staništa na svijetu. To je najveće zaštićeno močvarno područje ne samo u Hrvatskoj već u cijelom Dunavskom porječju. Uvršten je u tzv. Ramsarski popis močvara koje su od međunarodnog značaja, osobito kao prebivalište ptica močvarica.

U seoskom gospodarstvu Jozin budžak ljubazni domaćini će vas upoznati s ljepotama i tradicijom ovoga kraja. Uz bike&bed smještaj, očekuju vas ukusna domaća jela, a na raspolaganju su vam i vožnja čamcem te vožnja konjskom zapregom.

Uživati možete i u sportskom ribolovu, šetnjama ili vožnjom biciklima te raznim timskim aktivnostima koje tamo organiziramo.