Karanac

Nadaleko poznat kao „etno selo," Karanac je posljednjih godina postao magnet za brojne strane i domaće turiste koji uživaju u bogatoj gastronomskoj i turističkoj ponudi.

Ovdje se odlično jede, moguće je provozati se originalnim seoskim kolima i spavati u autentično uređenim sobama s pogledom na kokošinjce. U živopisnim seoskim krčmama ponuda je temeljena isključivo na domaćoj proizvodnji hrane, a zalogaje redovito prati živa glazba.

Danas u mjestu živi nešto više od tisuću stanovnika, a okosnica seoskog gospodarstva je turizam. Karanac je nekada pripadao vlastelinstvu Darda. Trećinu njegova područja pokrivali su vinogradi i šume, a mještani su proizvodili izvrsno vino. Danas uspješno čuvaju i tu tradiciju.

Seljačko domaćinstvo Tri Mudraca nudi vam mogućnost doživljaja seoskog života u srcu Baranje. U nizu "ušorenih" panonskih kuća, nalazi se i jedna "građanska", a u njoj vas čeka gazda Apel sa svojom obitelji. Dan započnite bogatim doručkom i "štamplicom" rakije za zagrijavanje i uvod u neku od naših zabavnih aktivnosti. Nakon svega kušajte domaću baranjsku kuhinju poput fiša, čobanca, sarme ili vepra "na divlje", zalijte to odličnim baranjskim vinima, a za desert probajte jela poput jednostavnog, ali vrlo ukusnog "kaiser šmarna".

Svaki gost koji prenoći u Ivici i Marici doživjet će nevjerojatno iskustvo, vozit će se kočijom kroz selo i atare... Tako je to nekad bilo, a zašto ne bi i sada? Kuća s 20 ležajeva raspoređenih u sobe i apartmane, luksuzno je opremljena ručno izrađenim namještajem, satelitskom TV. Gospodarstvo ima i veliku salu kapaciteta 50 ljudi, te manju kapaciteta 20 ljudi za organizacije seminara i drugih događanja, uz prethodnu najavu. Postoji mogućnost iznajmljivanja cijele kuće. Gostima se nude domaći specijaliteti te brojne aktivnosti.

U Panonskoj kući iz 1910. Sklepići imaju 7 dvokrevetnih soba, a na seljačkom gospodarstvu iz 1897. g. moguće je razgledanje etno-zbirke s oko 200 predmeta, radionice lončarstva, konja, konjske opreme, kovačnice, špajze, najdubljeg baranjskog podruma i čardaka. Gostima se nudi domaće vino, rakija, voće i povrće, čvarkove pogačice, sok od bazge, sir i kulen te razne aktivnosti.