Japetić i Sveta Jana

Planinarski dom Žitnica na Japetiću (815 m) sagradilo je HPD "Jastrebarsko" između 1951. i 1955. na vrhu livade zvanoj Žitnica. Dom ima prostranu blagovaonicu, kuhinju, terasu i 3 sobe sa ukupno 46 ležaja. Dobro je opskrbljen hranom i pićem. Otvoren je petak, subotu i nedjelju tijekom cijele godine.

Do doma vodi makadamska cesta iz Svete Jane. U domu se nalazi kontrolni žig Karlovačke obilaznice, Kružnog planinarskog puta kroz Samoborsko gorje i Jaskanskog planinarskog puta.

U selu Sveta Jana podno Japetića nekoliko je atraktivnih lokacija koje vrijedi posjetiti. U suradnji s Etno udrugom Sveta Jana organiziramo obilazak obnovljenog mlina – vodenice u Dragi Svetojanskoj. Mlin je izgrađen oko 1890.g., a od 1927.g. nije radio jer su ga poplave uništile. Ponovno je proradio 2007.g. i danas se u njemu melje brašno kao i prije 120 godina.

Uz mlin je smještena autentična drvena kuća svetojanskog kraja - "Mlinareva iža." Nevelikih dimenzija, ali neodoljivog šarma, zajedno s mlinom tvori skladnu cjelinu koja, uz miris kukuruza s krušne peći, posjetiteljima pruža dio tradicije i običaja ovog kraja.

Nedaleko mlina, u područnoj osnovnoj školi, postavljena je Etno zbirka svetojanskog kraja. "Stara iža" s tradicionalnim oruđem i namještajem, narodnim nošnjama, "kunjom", "komorom" i "najžom" dočarava način života naših starih u družinskim "ižama." U "pinjici" koja je vezana uz tradicijsko vinogradarstvo može se razgledati prva hrvatska preša iz 1827. g.