Jamarenje

Jama Baredine riznica je stalagmita i stalaktita, podzemnih skulptura realiziranih strpljivim i dugovijekim radom vode. Nastale su tako čudesne sigaste forme od kojih se posebno ističu desetak metara dugačke visoke 'zavjese', vrlo realističan kip Bogorodice, tijelo pastirice Milke, kosi toranj iz Pise, snješko - lučonoša koji je postao zaštitnim znakom ove spilje.

U jednoj od dvorana proći ćete pored grotla širokog 4 m i dubokog 66 m koje se spušta do podzemnih jezera. I tako, kroz pet dvorana, pet galerija apstraktnih i realističnih 'skulptura', provedete 40 minuta ugodne šetnje u pratnji našeg vodiča i predavanje 'kustosa'. Zanimljivost ovog pustolovnog pothvata je i susret s podzemnim životinjskim svijetom: vidjet ćete čovječju ribicu, endemsku vrstu životinje koja živi samo u ovim kraškim područjima te minijaturne prozirne račiće i kukce. Na ulazu u spilju postavljena je muzejska vitrina u kojoj su izloženi ostaci lončarije prethistorijskog čovjeka. Taj naš daleki predak vjerojatno je, za žarkih i sušnih ljeta, ostavljao ovdje svoje posude da se, kap po kap, napune dragocjenom vodom.

U blizini se nalazi se još jedna atraktivna jama koja nije turistički uređena u smislu osvijetljenog puta, stepenica i sl., već ju je moguće posjetiti koristeći speleološku opremu i tehniku. Posjetelji bi se upoznali sa speleološkom opremom i tehnikom tijekom kratkog brifinga prije ulaska u jamu. Svaki posjetitelj dobija zaštitnu kacigu, karabitnu svijetiljku i kombinezon.

Silazak u jamu osigurava se konopcima, a sudionici se spuštaju po za to predviđenim hvatištima – grifovima. Izlazak iz jame obavlja se speleološkom tehnikom, tzv. žemerenjem, odnosno posebnim uređajem s kojim se sudionici pomoću snage vlastitih nogu penju po konopcu. Ova tehnika ne zahtijeva posebnu fizičku snagu. Aktivnost nadgledaju instruktori, tumače događanja te pomažu sudionicima u savladavanju speleoloških tehnika.