Vikend u Samoboru

Područje: Samobor i Plešivica
Aktivnosti: trekking – hiking / stari obrti
Trajanje: 2 dana

Smješten u podnožju Samoborskog gorja, Samobor je „gradić biser" hrvatske povijesti. Povijesnom gradu kralj Bela IV je 1242. god. dodijelio povelju kojom Samobor postaje „slobodno kraljevsko trgovište". Od tih vremena pa sve do danas u gradu se razvijaju obrti, manufaktura, rudarstvo i trgovina. Posebno su se istaknule manufakturne radionice kao što su kovačnica, bravarija, kotlari, staklari, kožari, radionice kositra i druge.

Opisi aktivnosti:

TREKKING – HIKING 
Putem 135. obljetnice prvog planinarskog pohoda na Samoborsko gorje

Planinarenje ima dugu tradiciju u Samoboru i Samoborskom gorju. Prvi zabilježeni i organizirani pohod na Samoborsko gorje zbio se daleke 1875. godine, sad već u pretprošlom stoljeću. U to vrijeme taj je izlet predstavljao pravi poduhvat i trajao je čak 3 dana. Grupu od 12 članova predvodio je predsjednik Društva dr. Josip Schlosser. Ovaj je izlet bio i prava znanstvena ekspedicija na kojoj su se bilježili podaci o flori, fauni, nadmorskoj visini i temperaturi.

Ideja našeg pohoda je iskusiti isto što i prvi planinari, ali u jednom danu. Dakle, iz Samobora ćemo se uputiti gradskim prijevozom Samoborčekom iz centra preko Ruda do Braslovja pod samim Oštrcom (752 mnv). Uspon od Braslovja do Oštrca traje 45 min i nije naporan, a tu se može i odahnuti kod pl. doma. Oštrc je jedna od najljepših točaka Samoborskog gorja, a do njega vodi čak 7 markiranih pl. staza. Vrh je kamenit te pruža lijepe panoramske vidike. Od Oštrca trasa vodi preko Preseke i Prekrižja po grebenu s kojega se na mjestima pruža panorama prema Žumberku na jednoj strani, a na drugu prema Samoboru i Zagrebu. Za oko 1,5 h stižemo do Poljanica i kleti Poljanice gdje će biti ručak. Ostaje nam se popeti (cca. 30 min) na vrh Plešivice i razgledati panoramu s vidikovca. Ručat ćemo u kleti Poljanice te odmoriti. Stanica Samoborčeka je 900 m od Poljanica u Plešivičkom Bukovju, a tu se nalazi i Pavlinski samostan te crkva koje možemo razgledati. Alternativa je posjet botaničkom vrtu ljekovitog bilja Suban istoimene obitelji u Manjoj Vasi.

STARI OBRTI 

Nakon razgleda neke od samoborskih obrtnih radionica (npr. medičarske, slastičarske, staklarske, kovačke ...), sudionici će, raspoređeni u timove, pokazati svoju vještinu. Uz pomoć obrtnika-majstora i uvažavajući dobivene informacije pokušat će izraditi neki proizvod karakterističan za obrt koji su upoznali. Svaki tim će predstaviti svoj uradak ostalim timovima.

Medičar Oslaković, u centru grada (600m od hostela) nudi mogućnost posjeta za grupe i individualce; gostima se prezentira izrada medenjaka, licitara, gvirca, prodaja suvenira.

Kristal Tuk, u centru grada (800m od hostela) nudi mogućnost posjeta za grupe i individualce; gostima se prezentira brušenje stakla i staklopuhanje, u sklopu radionice je dućan s proizvodima.

Samoborski Bermet Obitelji Filipec, u centru grada (300m od hostela) nudi mogućnost posjeta za grupe i individualce; gosti se uz degustaciju upoznaju s poviješću i načinom izrade bermeta.

Smještaj:
Smještaj je u hostelu Samobor u samom centru grada. Iz Zagreba se može doći gradskim prijevozom i od autobusnog kolodvora je udaljen 10 minuta.

PRIJEDLOG JELOVNIKA

1. dan - ručak u kleti Poljanice:
• paprikaš od divljači s knedlama ili grah s kobasicom;
• domaći kruh;
• jedno piće po izboru;
• štrudla od jabuka.

1. dan - večera u restoranu Gabreku 1929.:
• samoborski kotlet ili češnjovke ili dinstana/pohana/ na žaru jetrica ili dinstani/pohani mozak ili pastrva;
• odgovarajući prilog uz glavno jelo;
• sezonska salata.

2. dan - ručak u restoranu Gabreku 1929.:
• samoborski kotlet ili češnjovke ili dinstana/pohana/ na žaru jetrica ili dinstani/pohani mozak;
• odgovarajući prilog uz glavno jelo;
• sezonska salata;
• palačinke Gabrek.

CIJENA:
Cijena opisanog programa iznosi 1.000,00 kn po osobi. U cijenu je uključen PDV.

Cijena uključuje:
- noćenje s doručkom u hostelu Samobor;
- 1. dan ručak u kleti Poljanice;
- 1. dan večera u restoranu Gabreku 1929.;
- 2. dan ručak u restoranu Gabreku 1929.;
- 1. dan aktivnosti: trekking Samoborskim gorjem;
- 2. dan aktivnosti: posjet starim obrtima;
- 2. dan aktivnosti: degustacija samoborskog bermeta i muštarde ili obilazak muzeja grada Samobora;
- potrebnu opremu, stručno vodstvo i provođenje navedenih aktivnosti.

NAPOMENA: nije potreban vlastiti prijevoz; dolazak je moguć redovitim linijama gradskog prijevoza (Samoborček).