Budinjak

U središnjem dijelu Žumberka, blizu najviše točke na magistralnoj cesti između Bregane i Krašića, nalazi se Budinjak - mjestašce s tek desetak stanovnika i iznimno bogatom prošlošću.

Krijući se tisućljećima iza legende o vilama i vilenjacima koji plešu kolo na Budinjačkom polju, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj ostalo je gotovo u potpunosti sačuvano sve do današnjih dana.

Pretpovijesno nalazište u Budinjaku (10.–6. st. prije Krista), zajedno s onim iz rimskoga vremena u obližnjim Brateljima (1.–2. st.), dio je Arheološkoga parka kroz kojeg je najbolje prošetati prateći "Stazu kneževa".

Budinjački knez, jedan od najbogatijih i najmoćnijih pretpovijesnih stanovnika ovoga područja, živio je u 8. st. prije Krista. U grob je položen s ratničkim znamenjem – kopljem u ruci, kacigom na prsima i ukrasnom opremom za konja. Brončanu kacigu vrlo je složenim tehnološkim postupkom izradio željeznodobni ljevač. Svaki budući nalaz takvoga tipa kacige, bez obzira na kojem mjestu u Europi pronađen, nosit će ime Budinjak.

U Budinjaku se nalazi i posjetiteljski centar Javne ustanove – Eko-centar Budinjak.

Na jednom od brežuljaka koji okružuju mjesto, početkom 19. stoljeća sagrađena je rimokatolička kapela sv. Petronile. Jednostavna građevina sa zvonikom na preslicu širom je Žumberka postala poznata zbog prekrasnog vidika.