Brijuni

Brijuni su najrazvedenija i najljepša otočna skupina u Istri - sastoji se od 14 otoka s površinom od 7,3 km2. Najveći među njima je otok Veliki Brijun, a drugi po veličini je Mali Brijun s površinom od 1 km2. Brijuni su proglašeni Nacionalnim parkom 1983. godine.

Od kopna ih dijeli Fažanski kanal prosječne dubine 12 m.

Brijuni su nekoć bili spojeni s kopnom pa je na njima ostala smeđecrvena zemlja (otuda i naziv Crvena Istra). Obilje zračne vlage i plodno tlo stvorili su bujno zelenilo na otocima.

Na cijelom otoku živi i slobodno se kreće divljač: jeleni i mufloni koje su doveli vlasnici još 1900. g. Godine 1978. otvoren je u ograđenom prostoru safari park s antilopama, gazelama, kozorozima, zebrama, devama, slonovima, ljamama... Slatkovodna bara Soline obitavalište je ptica močvarica.

Svi najvažniji kulturno spomenički lokaliteti nalaze se na Velikom Brijunu. U II.st.pr.K. tu su živjeli Histri i na otoku nalazimo 5 njihovih gradina. Od 177. godine pr.K. dolaze Rimljani - ostaci njihove kulture nalaze se u zaljevu Verige (ljetne rezidencije rimskih careva).

Iz razdoblja bizantske vlasti u uvali Dobrika nalazimo na dobro utvrđen Kastrum. Uz njega su očuvani ostaci bazilike iz V. st. U XII. st. gradi se četverokutna kula, a od 1331. g. Brijuni su u vlasti Venecije. Crkva Sv. Germana potječe iz 1481. g., a Sv. Roka iz 1504. g. Godine 1860. Austrija gradi impresivne utvrde. U goste dolaze prinčevi, nadvojvode i industrijalci. Brijuni postaju najelitnije odmaralište aristokracije i modernog svijeta.