Biciklizam

Upoznajte Istarske srednjovjekovne gradiće na vrhovima brežuljaka, usamljene crkvice, sela, gostionice skrivene od svakodnevnih gradskih gužvi. Sjednite na bicikl i provozajte se čarobnom Istrom.

Pripremili smo za Vas atraktivne biciklističke staze, zavisno od Vaših mogućnosti.

Primjeri biciklističkih ruta:

1 - Biciklom kroz Ćićariju (biciklistička ruta I)

Cilj vožnje je obilazak osamljenih i pitoresknih sela na Ćićariji - Trstenik, Rašpor, Račja Vas, Prapoče, Podgaće, Lanišće i Semić, a navedena ruta vodi asfaltnom cestom kroz nabrojana sela.

Ruta polazi s planine Žbevnice, s 950 m nadmorske visine i spušta se na 400 mnv u Lupoglavu. Cesta prolazi duboko kroz gorski kraj i izuzetno je slabog prometnog inteziteta.

Zaustavljanje i kratak odmor predviđen je u mjestu Račja Vas gdje je organizirana degustacija domaćeg sira, pršuta i vina.

Od Lupoglava ruta dalje vodi nizbrdo do mjesta Roč i skretanja za najmanji gradić na svijetu, Hum. Kraj rute zamišljen je u Humu (360 m.nv.) gdje je organiziran ručak.

Ruta ne zahtjeva fizičku kondiciju jer se cijelom svojom dužinom spušta, uz dva blaga uspona.

Duljina rute: prijevoj ceste pod Žbevnicom – Lupoglav 18 km, Lupoglav – Roč – Hum 12 km.

Predviđeno vrijeme vožnje je 3 sata uz 30 minuta odmora u Račjoj Vasi. Do mjesta polaska (planina Žbevnica) te za povratak iz mjesta Hum organiziran je prijevoz sudionika programa kombijem.

2 - Biciklom u Gologorički dol (biciklistička ruta II)

Ova ruta polazi s grebena Raspadalica (550m.nv.) i započinje spustom (downhill) prema mjestu Buzet (65 m.nv.). Od Buzeta uspinje se do kapelice Svi Sveti (360 m.nv.), potom cestom prema mjestu Draguć (380 m.nv.), gdje je i prvi predah.

Nakon Draguća vraćamo se do sela Oslići gdje započinje drugi spust prema rijeci Mirni i Kotlima (100 m.nv.) nakon čega slijedi uspon do Huma (360 m.nv.) gdje je predviđen drugi predah uz degustaciju sira, pršuta i vina.

Ruta nadalje vodi preko Boruta do Cerovlja (340 m.nv.) i Gologorice do agroturizma Dol u Gologoričkom dolu (130 m.nv.). Na kraju rute sudionike očekuje kasni ručak.

Duljina rute: Buzet – Draguć 14 km, Draguć – Hum 12 km, Hum – Borut 12 km, Borut – Gologorički dol 10 km.

Napomena: ruta II je po svojoj je strukturi (usponi/spustovi) te broju kilometara zahtjevnija. Trajanje aktivnosti: cjelodnevno.

Biciklističke rute na upit organiziramo i na ostalim terenima u Hrvatskoj.