Đakovo

U središnjem dijelu Slavonije, na 111 m.n.m., smješten je grad Đakovo.

Đakovo posjetiteljima nudi obilje povijesnih, kulturnih i prirodnih vrijednosti, a najčuvenije među njima su katedrala Sv.Petra i đakovački lipicanci.

Katedrala dominira panoramom Đakova, a unutar stare jezgre nalaze se i brojni drugi povijesni i sakralni objekti koji čine ovaj grad prepoznatljivim i jedinstvenim. Uža gradska jezgra Đakova je i danas sačuvala svoje obrise koji su oblikovani u 18.i 19. st. u secesijskom stilu.

Jedna od najpoznatijih zgrada u Đakovu je zgrada Gradske uprave. Izgrađena je u secesijskom stilu i djelo je arhitekta Josipa Vancaša.

Na Strossmayerovom trgu nalazi se najljepša katedrala između Venecije i Istanbula kako ju je nazvao papa Ivan XIII. Katedrala je najznačajniji kulturni spomenik grada Đakova, a zasluge za izgradnju pripadaju biskupu Josipu Juraju Strossmayeru. Đakovačka katedrala je remek djelo izgrađeno u romaničko-gotičkom stilu. Katedralu krase brojne slike, skulpture i freske te čak sedam oltara. Sačuvala je svoj izvorni izgled iako je tijekom povijesti pretrpjela mnoga razaranja.

Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. g., što je svrstava među najstarije ergele u Europi te govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 18. st.

Danas kao Državna ergela Đakovo i Lipik, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima.

Brojnim nastupima u svijetu, đakovački lipicanci pronosili su i pronose glas o Đakovu i Đakovštini. Tako je, oduševljena nastupom đakovačkih lipicanaca na otvorenju Olimpijskih igara, engleska kraljica Elizabeta II., 1972. g. posjetila ergelu i provezla se gradom četveropregom đakovačke ergele.